Over de keramische coatings worden veel verschillende dingen beweerd. Sommige verhalen daarover zijn juist, andere weer niet. In deze blog proberen we wat meer duidelijkheid te geven over de keramische/ glascoatings. 
Een misvatting is bijvoorbeeld dat een teflon/ of op harsen gebaseerde coatings, een glascoating genoemd wordt (vaak door een dealer/handelaar/of niet bekwaam poetsbedrijf).

Hieronder een aantal fabels & daaronder de feiten over de keramische/glas coating:

 

Fabel 1. Een keramische coating is krasbestendig.

Een keramische coating is niet krasbestendig, maar wel kraswerend! In een keramische / glascoating kunnen dus ook krasjes ontstaan. De hardheid van de coating geeft een indicatie hoe kraswerend de coating is. In een coating met een hardheid van bijvoorbeeld 8 H zullen eerder krasjes ontstaan dan bij een coating van 9 of 10 H. 
Misschien goed om te weten dat de hardheid van de autolak gemiddeld op 3 á 4 H zit. Dus door het aanbrengen van een keramische / glas coating zal het lakwerk minder krasgevoelig zijn. 

Fabel 2. Een auto behandeld met een ceramische coating hoef je niet meer te onderhouden.

Een keramische coating beschermd de lak tegen schadelijke invloeden en helpt de auto in optimale staat te houden. Het blijft belangrijk zaken als vogelpoep meteen te verwijderen en de auto regelmatig te wassen. Door periodiek de coating te laten controleren of onderhoud uit te laten voeren, door een professionele detailer, verlengt u de duurzaamheid van de keramische coating. Groot voordeel is ook dat een keramische coating het onderhoud wel erg makkelijk en snel maakt.

 

 

Fabel 3. Een ceramische coating beschermd tegen steenslag.

Een ceramische coating beschermd niet tegen steenslag. Een keramische coating is niet dik en flexibel genoeg om de impact ven een steentje bij hoge snelheid op te vangen. 

Fabel 4. Op een nieuwe auto kun je direct een coating aanbrengen.

Nee helaas leert onze ervaring dat dit niet het geval is. De meeste nieuwe auto’s worden aan de klant afgeleverd met een al in meer of mindere mate gehavende lak. Hologrammen door verkeerd polijsten en was- en schuurkrassen komen het meeste voor. Maar ook slecht gerepareerde schades. Meestal veroorzaakt door transport en opslag van de auto’s. Veel autodealers besteden zo weinig mogelijk tijd en geld aan het goed laten repareren van deze schades, waardoor de reparaties met name bij zonlicht buiten zichtbaar zijn. 
De lak van de auto zal dus altijd goed geinspecteerd en voorbereid moeten worden voordat een keramische coating aangebracht kan worden. Dit is belangrijk voor het resultaat, maar ook noodzakelijk om een coating goed en duurzaam aan te kunnen brengen.

 

Fabel 5. Een keramische coating kan iedereen zelf aanbrengen.

Duurzame en kwalitatief hoogwaardige keramische coatings, mogen alleen door getrainde en gecertificeerde professionals worden aangeschaft en aangebracht. De reden hiervoor is dat de beoogde en beloofde kwaliteit en duurzaamheid alleen haalbaar is wanneer de coating volgens de juiste condities wordt aangebracht.

De meeste merken bieden naast deze professionele coatings ook ‘mildere’ coatings aan die beschikbaar zijn voor iedereen. Hoewel een enkeling nog best een goede kwaliteit levert, kan de kwaliteit en duurzaamheid hiervan niet worden gegarandeerd en is de kwaliteit en duurzaamheid niet vergelijkbaar met een professionele ceramische coating. Het zelf aanbrengen van een consumenten coating kan een goed idee lijken, maar is in de praktijk meestal geen goed idee. Het goed voorbereiden van de lak en het aanbrengen van de coating kan nog steeds een grote uitdaging zijn. Zeker wanneer je niet beschikt over de juiste kennis, machines en middelen, naast een schone en stofvrije omgeving met de juiste verlichting. Op het internet ziet het er vaak een stuk makkelijker uit dan het in de praktijk is.

 

Fabel 6. Een auto behandeld met een keramische coating hoef je alleen nog maar af te spuiten.

Doordat de keramische coating vuilafstotend is wordt de auto minder snel vies. Zomers zou je weleens een wasbeurt over kunnen slaan, of alleen door met gedemineraliseerd water af te spoelen lichte vervuiling kunnen verwijderen. 
Met de vervuiling van de wintermaanden zul je het niet gaan redden met alleen afspoelen. Wel blijft staan dat het vuil veel minder hecht is, dus het zal veel makkelijker gaan.

 

Fabels

Dit is als voorbeeld een fabel die ik tegen kom op internet. Op deze afbeelding wordt gesuggereert dat de lakimperfecties verdwijnen door het coaten van de lak. Dit is dus niet waar! Deze afbeelding is een voorbeeld van het verkeerd polijsten van een autolak en het correct polijsten van autolak

Praktijkvoorbeeld fabel #4

Deze auto kwam gepoetst bij de dealer vandaan met dit als resultaat. Daar wil je natuurlijk geen coating op aanbrengen. De lak in meerdere stappen polijsten is dan wel echt noodzakelijk!

Resultaat na het polijsten

Dit is een betere basis om te beschermen met een coating

TOP
Chat openen
1
Heb je een vraag?
Kunnen we je helpen?