Ceramic coating hardheid.

Een ceramische coating is een harde beschermlaag die bijv. de laklaag van uw auto beschermd. Een coating beschermd o.a. tegen UV straling, pollen, vogelpoep, zure regen en andere elementen die uw autolak kunnen beschadigen. In onderstaande afbeelding kunt u zien dat een ceramische coating een laag vormt bovenop de blanke laklaag van uw auto.

Potloodhardheidsschaal: hoe werkt het?

De minerale schalen (Mohs, Ridgway en Wooddell) zijn niet erg geschikt om te worden gebruikt met coatings of films. Daarom is de gestandaardiseerde ASTM-methode voor het meten van film met behulp van de potloodhardheidsschaal gemaakt. Het potlood is gemaakt van grafiet dat slechts 1-2H scoort op de schaal van Mohs. Zie de Potloodhardheidsschaal als een gedetailleerde hardheidsschaal voor de Graphite.

Metingen van de potloodhardheid worden al vele jaren door de coatingsindustrie gebruikt om de hardheid van heldere en gepigmenteerde organische coatingfilms te bepalen. Deze testmethode is ook gebruikt om de uitharding van deze coatings te bepalen, vooral wanneer ze met warmte worden gedroogd.

Deze testmethode is vooral nuttig bij ontwikkelingswerk en bij productiecontroletests in één laboratorium. Erkend moet worden dat de verkregen resultaten kunnen variëren tussen verschillende laboratoria wanneer verschillende potloden en panelen worden gebruikt. Alles moet in het werk worden gesteld om de hardheid van de gebruikte leiding en de gevolgde techniek te standaardiseren.

Wat is hardheid van een coating?

Hardheid is de weerstand van een vast materiaal tegen vervorming (beschadiging), wanneer er drukkracht wordt uitgeoefend. Bepaalde materialen (bijv. metalen) zijn harder dan andere (bijv. kunststoffen). Macroscopische hardheid wordt over het algemeen gekenmerkt door sterke intermoleculaire bindingen, maar het gedrag van vaste materialen onder druk is veel complexer; daarom zijn er verschillende hardheidsmetingen.

Hardheid is sterk afhankelijk van vervormbaarheid, elastische stijfheid, plasticiteit, rek, sterkte, taaiheid, visco-elasticiteit en viscositeit.

 

welke kras hardheid schaal types zijn er?

In dit artikel zullen we inzoomen op Scratch Hardness. Deze test wordt gebruikt om de hardheid van een materiaal tegen krassen en slijtage te bepalen.

Over het algemeen worden er 3 schalen gebruikt voor het bepalen van de hardheid van mineralen:

Mohs-schaal: het is gebaseerd op relatieve krashardheid. Deze schaal begint met talk met een waarde van 1 en eindigt met diamant met een waarde van 10. Mohs 'schaal had twee beperkingen; het was niet lineair en de meeste moderne schuurmiddelen vallen tussen 9 en 10.

Ridgway's schaal: een aanpassing van de schaal van Mohs, door granaat een hardheid van 10 te geven en diamant een hardheid van 15.

Wooddell's Scale: uitbreiding van de schaal van de Ridgway door gebruik te maken van slijtvastheid en extrapoleren van de schaal. Op basis van zeven voor kwarts en negen voor korund, resulterend in een waarde van 42,4 voor een Zuid-Amerikaanse bruine diamantboor.

Het is ook belangrijk op te merken dat de potloodhardheidstest slechts een van de vele tests is die worden gebruikt om coatings van IGL te testen. Er is meer dan de hardheid van een coating die moet worden overwogen, dus beoordeel een afwerking niet volledig op basis van de hardheid.

Potloden zijn er in veel verschillende hardheden van zowel hard als zacht, en zijn te vinden in de meeste winkels voor kunst- of kantoorartikelen, variërend in hardheid van 10H tot 9B. De ‘H’ staat voor hardheid, de ‘B’ voor zwartheid en HB voor harde en zwarte potloden.

De hardste is een 10H, gevolgd door 9H, 8H, 7H, 6H, 5H, 4H, 3H, 2H en H. F is het midden van de hardheidsschaal; dan komt HB, B, 2B, 3B, 4B, 5B, 6B, 7B, 8B en 9B, wat het zachtst is. Het meest gebruikte schrijfpotlood is # 2 (HB-klasse), dat vrij zacht is, meer grafiet bevat en een donkere vlek achterlaat

Hoe een potloodhardheidstest wordt uitgevoerd.

Gewoonlijk is de laagdikte die wordt getest 25,4-38,1 micron en mag 7 dagen drogen. De omgevingstemperatuur tijdens de test kan ook een factor zijn in de droogtijden en kan een effect hebben op de hardheid van de coating.

Een potlood wordt geselecteerd en een lijn van ongeveer 1/2 inch lang wordt gemaakt. Als het potlood het oppervlak van de coating krast, wordt een zachter potlood gebruikt totdat we het eerste potlood krijgen dat de coating niet krast.

De test wordt herhaald om  het resultaat te controleren.  Er zijn ook enkele coatings zo hard dat het 10H-potlood ze niet krast - deze coatings hebben een rating van 10H om hun hardheid aan te geven.

Gebruik deze grafiek alleen als richtlijn. Het is ook belangrijk om te begrijpen dat de hardheidsgraad van een generieke coating niet altijd hetzelfde is; met andere woorden, als een bedrijf een polyurethaan met een 3H-hardheid heeft, ga er dan niet vanuit dat elke andere polyurethaan een 3H-hardheid zal hebben. Ze variëren van fabrikant tot fabrikant en van product tot product.

Zoals hierboven vermeld, is de potloodhardheidstest slechts een van de vele tests die worden uitgevoerd om de prestaties van een coating te evalueren. Andere testen zoals slijtage, omgekeerde slagvastheid, directe slagvastheid, kruisluikadhesie, oxidatie, glansbehoud, UV-bestendigheid, vergeling, blaarvorming, droogtijden, chemische / oplosmiddelbestendigheid, zoutnevelbestendigheid, vochtbestendigheid, zuur- en bijtende weerstand, de VOC- en HAP-inhoud, enzovoort, zijn ook zeer cruciaal voor de prestaties van een coating en worden in het labratorium van IGL uitvoerig getest.

Hieronder kun je een video bekijken om te zien hoe een potlood hardheidtest wordt uitgevoerd.

TOP
Chat openen
1
Heb je een vraag?
Kunnen we je helpen?